INDUSTRIJA 4.0: PAMETNA TOVARNA V VAŠI DELAVNICI -

INDUSTRIJA 4.0: PAMETNA TOVARNA V VAŠI DELAVNICI

Objavljeno v5 let pred

INDUSTRIJA 4.0

PAMETNA TOVARNA V VAŠI DELAVNICI

Si predstavljate, da bi ročno napisali naročilo svojemu tujemu poslovnemu partnerju, ga poslali po pošti in nato čakali, da pride do naslovnika na drugem koncu sveta, ki bi vam nato po enaki poti odgovoril? Absolutno ne! Digitalizacija se širi na vsa področja in spreminja tako naše dojemanje kot sedanjost in prihodnost delovanja gospodarstva ter celotne družbe. Odslej jo bomo srečevali v prenovljeni preobleki, ki se ji reče industrija 4.0 in se širi v vse sfere uporabe. Velik vtis pa je pustila v industrijskih proizvodnjah najrazličnejših panog. Kako tudi ne bi, saj je njena specialiteta preobrazba klasičnih proizvodenj v inteligentne, digitalne sisteme, ki omogočajo večji nadzor proizvodnih procesov.

Celotno linijo upravlja en človek preko programa

Meastro Watch, t.i. supervizor celotnega
proizvodnega procesa. Celotna
tehnologija je razvita znotraj podjetja SCM
Group-a!

Digitalne proizvodnje z nazivom industrija 4.0 trenutno upravičeno navdušujejo in dominirajo v pritegovanju pozornosti na najrazličnejših sejmih po svetu (med drugim tudi na letošnjem sejmu Ligna v Nemčiji). Pot pa so si tudi že utrle v številna večja, napredna podjetja v visoko razvitih državah. V prihodnjih letih tako lahko pričakujemo še več investicij v digitalizacijo, predvsem s strani manjših in srednjih podjetij, saj bodo z bolj inovativnimi postopki proizvodnje tako postala bolj učinkovita, fleksibilna in konkurenčna na globalnem trgu. Zato je danes najboljši čas, da se spoznamo z industrijo 4.0, da čim prej uporabimo njene prednosti tudi v proizvodnji izdelkov iz lesa.

Ko se povežejo najnovejše tehnologije, do zdaj poznane človeštvu

Tudi nas posameznike vse pogosteje dosegajo informacije o tej skoraj strahospoštovanja vredni industriji 4.0 - o najnovejši, četrti fazi v razvoju industrije, ki je združila in povezala najnovejše tehnologije, do zdaj poznane človeštvu. Po prvi industrijski revoluciji, ki se je začela z izumom parnega stroja in vpeljavo mehanizacije, drugi z iznajdbo elektrike in izumom tekočega traku ter vpeljavo masovne proizvodnje, tretji z razvojem informacijske tehnologije in avtomatizacije, četrta prinaša vpeljavo pametne tehnologije v industrijo, ki vključuje integracijo internet stvari, velika omrežja, big data, avtonomne robote, simulacijo, sistemsko integracijo, računalništvo v oblaku in podobno.

                                                     Bolj kot marljive roke bomo potrebovali človekov um

Gre za novo obdobje v industrijski proizvodnji, ki bo podjetjem omogočila največjo učinkovitost do zdaj. Koncept digitalne proizvodnje namreč omogoča popolni nadzor nad celotnim poslovnim procesom prek digitalne platforme. Decentralizirani procesi, znotraj katerih pametni izdelki, stroji in viri med seboj komunicirajo, se upravljajo praktično sami. Industrija 4.0 je proces in ne sistem, zato se razvija in raste v vsakem podjetju na drugačen način. Stopnja digitalizacije proizvodnje je namreč odvisna od potreb, finančnih zmogljivosti in tehničnih zmožnosti podjetja.

SCM-ova demonstracija robotizirane in avtomatizirane lesne proizvodnje

Tudi v lesni industriji ta koncept ponuja številne nove možnosti v dodatni optimizaciji proizvodnje. Toliko zanimanja, kot ga je letos na sejmu Ligna v Nemčiji dvignila predstavitev SCM-ove najsodobnejše ‘pametne’ proizvodnje ali industrije 4.0, že dolgo ni bilo. Na površini 500 m² so bili postavljeni stroji povezani z robotom in avtomatskim skladiščnim sistemom, ki so bili sposobni obdelati 500 različnih kosov na dan. Pri čemer so potrebovali le enega človeka, da jih je upravljal preko velikega zaslona, na katerem ima grafični prikaz celotne linije. Parametre proizvodnje je lahko preprosto upravljal, spremljal in spreminjal glede na svoje zahteve ali zahteve proizvodnje. Za doseganje fleksibilnosti takšne serijske proizvodnje, kot tudi izdelave unikatnih izdelkov, je razrez potekal na avtomatskirazrezovalki na eni strani, na drugi strani pa je bila nesting linija. To je ustvarilo zelo fleksibilen sistem, kjer je večjo količino podpiral razrez na avtomatski razrezovalki Gabbiani, medtem ko je maloserijsko proizvodnjo, z različnimi obdelovanci in oblikami, omogočala in optimizirala nesting tehnologija.

»Pametna« tovarna na površini 500 m2 s kapaciteto
500 različnih obdelovancev z enim
človekom, v eni delovni izmeni. Le primer
ene izmed nešteto možnosti kombinacij, prikazan
na letošnjem sejmu Ligna.

Celoten cikel se je začel s predhodnim načrtovanjem proizvodnje. Sama proizvodnja pa se je začela z avtomatskim skladiščnim sistemom Mahros Flexstrore EL. Ta je omogočil, da je na prej določenemu prostoru nemoteno potekalo organiziranje, nakladanje, razkladanje, sortiranje in prekladanje. Plošča se je s pomočjo Flexstora pomaknila na transportno mizo nesting linije Morbidelli N100. Ta je v prvi fazi avtomatsko prebrala nalepke s črtno kodo in podatki. Nato je sledil razrez plošče, skeniranje oblike, dimenzije in črtne kode. S tem je podatke poslal v sistem, da jih je obdelal in analiziral za nadaljnje tehnološke procese. V predstavljenem primeru so se obdelovanci z razreza pomaknili na robno lepilko, kjer jih je robot avtomatsko vstavljal v stroj, po robljenju pa je prenesel obdelovanec v pretočni vrtalni stroj Morbidelli Cyflex. Po končanem vrtanju so se obdelovanci sortirali glede na želje kupca. Na sejmu Ligna je bil prisoten le en robot Kuka, ki je z večjih dosegom roke prenašal obdelovance med 3 različnimi stroji ter na koncu tehnološkega procesa do izhodne odprtine same linije, kjer so šli obdelovanci na nadaljnjo obdelavo na stiskanje korpusov z avtomatsko korpusno stiskalnico.

Industrija 4.0. je bila letošnja osrednja tema
sejma Ligna 2017 v Nemčiji, ki je bila včeraj
še domena največjih, danes že dostopna
malim in srednje velikim podjetjem.

Bolj kot marljive roke bomo potrebovali človekov um

Digitalizacija, avtomatizacija in robotizacija močno spreminjajo trg dela in prinašajo nove izzive. A to nikakor ne pomeni, da podjetja ljudi ne bodo več potrebovala. Tehnološki napredek bo negativno vplival predvsem na nizko kvalificirana in slabše plačana delovna mesta. Odpirala pa se bodo nova delovna mesta, ki bodo bolj kot marljive roke, zahtevala človekov um. Stroj sam po sebi še ne prinaša velikega napredka, tako kot 5-osna tehnologija. Za maksimalen izkoristek in obdelavo zahtevnejših izdelkov je namreč potrebno tudi veliko znanja in izkušenj. V novem digitalnem delovnem okolju so tehnološko znanje, spretnosti ljudi, prilagodljivost in sodelovanje ključ do uspeha. In ker bo razvoj tehnologije tudi v prihodnje napredoval z veliko hitrostjo, bodo podjetja morala zagotavljati tudi sredstva za izobraževanje kadrov.

  Robot za prenos obdelovancev med posameznimi
stroji. Na sejmu Ligna v povezavi z
robno lepilko Stefani XD, cnc nestingom Morbidelli
N100, cnc vrtalnim strojem Morbidelli
Cyflex S in transportno opremo Mahros.
Avtomatsko skladišče Mahros v povezavi
z razrezovalko Gabbiani in CNC nestingom
Morbidelli za maksimalni izkoristek in
učinkovitost razreza.

                                                                

Industrija 4.0 je neizbežna, zatojo čim prej ‘povabimo’ v svoje podjetje

Tehnologija 4.0 je sedanjost, ki bo zagotovo prinesla korenite spremembe v pristopu k sodobni proizvodnji pohištva. Zavedanje, da se novi industrijski revoluciji ne bo možno izogniti, nam daje prednost, da se nanjo pripravimo in jo v največji možni meri izkoristimo za preboj. V nasprotnem primeru bo tveganje, da vas bo konkurenca čez noč pustila daleč zadaj, veliko. Kot smo lahko videli na sejmu Ligna, to ni več prihodnost, to je že sedanjost. Do sedaj je bila ta tehnologija dostopna predvsem največjim podjetjem, danes je postala dostopna tudi malim in srednjim podjetjem. Prva, ki se bodo spoznala s tehnologijo 4.0 in se opogumila, da jo uvedejo v svojo lesno proizvodnjo, bodo povedla na trgu s svojo dobičkonosnostjo.

Objavite komentar
Objavite odgovor
Prosimo prijavite se za oddajo komentarja.

Nastavitve

Menu