MASIVNE LEPLJENE PLOŠČE -

MASIVNE LEPLJENE PLOŠČE

Objavljeno v5 let pred

Kako dodati vrednost žaganemu lesu?

Sodobna proizvodnja masivnih lepljenih plošč - ključ do dodane vrednosti!

Lesna podjetja in žagarski obrati ugotavljajo, da prodaja žaganega lesa ne prinaša več želenega dobička. Čeprav ima les številne prednosti, saj je popolnoma naraven material, ima tudi številne slabosti, saj je njegova zgradba zelo nehomogena, dimenzije so zelo različne, raztezanje, ki je naravna značilnost lesa, je dokaj veliko... Zato so številna lesnoproizvodna podjetja, ki spremljajo trende na področju razvoja novih tehnologij, že začela s predelavo žaganega lesa v lepljene plošče. To jim omogoča širjenje ponudbe in prilagoditev povpraševanju na trgu, ki se vse bolj veča v prid masivnim lepljenim ploščam. Hkrati podjetjem, ki se ukvarjajo s predelavo lesa, to prinaša novo dodano vrednost ter večjo tržno stabilnost. Pomaga jim namreč zmanjševati odvisnost od trenutne cene lesa. Še prej pa vam predstavljamo kratek povzetek poteka demonstracije.

Nastanek lepljene masivne plošče Masivne lepljene plošče so plošče zlepljene iz manjših kosov (lamel) lesa, kjer so lamele spojene najprej po dolžini, nato pa še po širini. Posamezno ploščo vedno sestavljajo lamele iste drevesne vrste in lamele enake širine. V plošči so le lamele brez barvnih in konstrukcijskih napak.

 

Prednosti dolžinsko in širinsko lepljenih plošč:

• Neomejeni formati – glede dimenzij so plošče omejene le s strojno opremo;

• Z večjimi formati plošč se poveča tudi izkoristek plošč;

• Naravno raztezanje plošče je minimalno zaradi majhnih lamel v plošči. Uporaba dolžinsko-širinsko lepljenih plošč je široka. Najpogosteje se uporabljajo za izdelavo notranje opreme, stopnišč, delovnih pultov, miz, kuhinj...

 

       

                                                                          

Strojna oprema za izdelavo lepljenih masivnih plošč Za samo proizvodnjo potrebujemo skupek strojev, ki so zaokroženi v celoto. Večinoma pa se stroji dopolnjujejo glede na že obstoječo mehanizacijo proizvodnje. Če ta že vsebuje žagalne komponente, imate verjetno tudi že strojno opremo za izdelavo friz, potem pri nadaljnji liniji ne potrebujete proizvodnega procesa, ki vključuje avtomatski čelilnik in večlistno žago! Če imate elemente (frize) že pripravljene, je prvi stroj v proizvodni liniji skobelni stroj, saj je elemente treba poravnati še preden jih spojite v stroju za dolžinsko spajanje.

 

Krožna žaga in skobelni stroj V našem primeru bomo žagan les najprej razrezali z večlistno krožno žago MRS300. Žagane letve bomo nato skobljali pred čeljenjem za lažje označevanje napak s kredo. Za 4-stranski skobeljnik smo izbrali zmogljiv stroj RMM 523, ki je robustenjši od podobnih strojev na trgu, obenem pa tehnološko dovršen ter cenovno dostopnejši. Gre za najbolj prodajani 4-stranski skobeljnik, ki ima v osnovi tudi že delovne plošče HardCrom, saj bi pri skoblanju ozkih obdelovancev sicer po nekaj letih obdelave lahko prišlo do deformacije delovih plošč (bukev, hrast...). Da so omenjeni stroji res odlični, potrjuje dejstvo, da smo prodali že prek 250 strojev v 11 različnih državah.

Avtomatski optimizacijski čelilnik

Skobljane elemente nato z avtomatskim čelilnikom prečno razžagamo in odstranimo vse napake v lesu. Za optimizacijski čelilnik smo izbrali inovativnega italijanskega proizvajalca Salvador. Demonstracija bo potekala na stroju SUPERCUT 500. Čelilnik ima dodatno vhodno mizo in pomik preko transportnega traku ter sinhronizirana pogonska kolesa. Vse skupaj upravljamo z računalnikom in zmogljivo optimizacijsko programsko opremo. Na izhodu čelilnika je miza s petimi izmetalnimi čevlji za razvrščanje elementov po dimenzijah. Po tej fazi imamo pripravljene elemente po dimenzijah in jih v naslednji fazi lahko dolžinsko spojimo.

Avtomatska linija za dolžinsko spajanje Za demonstracijo bomo uporabili avtomatsko linijo za dolžinsko spajanje FL-10A, priznanega proizvajalca CKM. Gre za visoko zmogljivo in fleksibilno linijo, tako za vertikalni kot tudi horizontalni spoj, saj ima dve rezkalni enoti. Ta postopek z dvema nasproti ležečima rezkalnima enotama je bil razvit za izjemno velike zmogljivosti in visoke hitrosti. Povezava obeh rezkalnih enot preko osnovnega ogrodja pa naredi linijo zelo kompaktno in stabilno. S tem se izognemo vibracijam in dobimo izjemno dobre rezultate. Hkrati tako zadostimo tudi vsem potrebam dolžinskega spajanja in omogočimo zares tesne spoje, brez špranj in napak. Približna zmogljivost za ta tip linije je približno 6 kubičnih metrov na delovno izmeno. Izračun je narejen za elemente 400x30x30 milimetrov. Na voljo pa so tudi za druge tipe linij.

 

4-stranski skobeljni stroj

Naslednja faza je ponovno skobljanje elementov dolžine od 3.000 do 6.000 milimetrov, odvisno od želenih dimenzij delovnih plošč. Primeren stroj za takšno obdelavo je ponovno 4-stranski skobeljni stroj RMM 523 s 5 vreteni!

 

Širinsko spajanje s stiskalnico

Na poti do končne lepljene masivne plošče sledi še spajanje lamel enakih dolžin na širino. Pri tem imamo na voljo različne tehnološke procese, kot so spajanje z visoko frekvenco, spajanje s stiskalnico na toploto in hladno stiskanje. V našem proizvodnem procesu bomo pokazali širinsko spajanje s stiskalnico Ormamachine LS 30/13 ECO. Postopek spajanja se prične z nanosom lepila, nato se elementi vstavijo na vhodni trasporter. Delovni cikel pomika elemente v stiskalnico, ki jih ploskovno in širinsko stisne v ploščo. S pomočjo ogrevanih plošč je cikel lahko hitrejši. Prednosti takšne stiskalnice so predvsem v zagotavljanju ravne površine plošč. S tem se izognemo nadaljni uporabi kontaktne brusilke s skobelno glavo. Gladko in ravno površino dobimo že z brušenjem. Za daljše plošče pa uporabimo stenske hidravlične stiskalnice na hladno stiskanje. Ti stroji se uporabljajo za lepljenje po debelini (okenski profili, nosilci, plošče, štoki za vrata...) z naravnim sušenjem lepljenih spojev. V primeru hladnega stiskanja potrebujemo brusilko s skobelno glavo.

 

Samostojni dvostranski skobeljnik

Na sejemski predstavitvi bomo predstavili samostojni dvostranski skobeljnik Goodtek GT 610 AD, širine 610 milimetrov (možnosti 760 in 1050 milimetrov). Prednost samega stroja je velika zmogljivost (sočasna dvostranska obdelava raznih debelin obdelovancev), natančna obdelava in zares robustna konstrukcija, ki preprečuje vibracije, in dolgo življensko dobo. Stroj se v procesu izdelave masivnih plošč lahko uporabi tudi pred avtomatskim čelilnikom in takoj za razrezom na večlistni žagi. Na podlagi 25-letnih izkušenj naša ponudba vključuje najboljšo opremo, ki združuje pravo razmerje med uporabnostjo in končno naložbo. Neprestano iščemo dobre rešitve, spremljamo najnovejše trende, raziskujemo trg in testiramo najrazličnejše stroje na trgu. Prisegamo na robustne stroje, ki omogočajo zmanjševanje vibracij in dolgoletno zanesljivost tudi v slabših pogojih. Sodelujemo s prilagodljivimi proizvajalci in imamo oblikovano lastno močno servisno ekipo, s tehnično podporo, skladiščem in celotno logistiko.

Objavite komentar
Objavite odgovor
Prosimo prijavite se za oddajo komentarja.

Nastavitve

Menu