SEJEM 2015 -

SEJEM 2015

Objavljeno v5 let pred

Najnovejše s sejma LIGNA 2015

Kako zajahati val rastočega globalnega trga lesne industrije in obrti?

Pri seriji Nova je tako sedaj na voljo tudi dodatna oprema, na primer stikala na vozu formatnih žag, serije Nova, ki je bila prej na voljo le pri seriji CLASS. Pri skobeljnih strojih je dodana tudi možnost obdelave s spiralno skobeljno glavo. Nova izboljšava zmanjša hrup med obdelavo in dodatno razbremeni motor. Predstavili so tudi novo formatno žago Linvincibile SI X, ki je zdaj dobila povečan obseg nagiba lista v obe smeri +/- 46 °!

V največjem soju žarometov so se tako svetile glavne inovacije za pohištveno industrijo, ki so zasedle kar 1800 m2 razstavnih površin. Premierno so predstavili stroj CNC Morbidelli Author P800, ki je odlična rešitev za rezkanje, vrtanje in oblepljanje robov obdelovancev nepravilnih oblik. Gre za dolgo pričakovano nadgradnjo Planeta, ki je omogočal le nanos neposredno na obdelovanec, medtem ko stroj CNC Author P800 omogoča neposredno lepljenje na trak. To prinaša možnost lepljenja tako mehkoformiranih robov kot tudi robljenje pod kotom. Močna vrtalna enota do 50 svedrov, 5-osni agregat, dodatni 3-osni agregat in avtomatska vakumska prijemala nam dajo vedeti, da je Author P800 zelo univerzalen in zmogljiv stroj.

Sejem Ligna 2015 je tako podal jasno sporočilo: na pohodu je trend vse večjega umikanja človeškega faktorja, saj dobiva avtomatizacija delovnih procesov vse večje razsežnosti – od zelo univezalnih strojev, do strojev povezanih v eno celoto. Fascinantna je bila predstavitev Nesting linije v povezavi s CNC rezkalnim strojem Morbidelli Universal Cell, robno lepilko Stefani Solution, povezano s transportno napravo Mahros Easy Order in CNC strojem Uniflex za vrtanje, rezkanje in vstavljanje okovja. Vse skupaj je nadzorovano in upravljano preko vmesnika WATCH.

V zadnjih letih se namreč vse več kupcev odloča za proizvodnjo z Nesting obdelavo. Še posebej je učinkovita za avtomatske nakladalne in skladiščne sisteme, kot je v našem primeru Mahros Easy Order. Easy Order Stefani Morbidelli UNIFLEX HP Formatna žaga SCM SI400 NOVA Spiralna glava Serija Linvincibile Morbidelli AUTHOR P800 SCM PRA TIX S Nesting obdelava 5 NESTING je način proizvodnje, ko uporabimo CNC za rezkanje in vrtanje, v kombinaciji s programom za optimiranje. Prednost je hitrejši proizvodni cikel in zmanjšanje odpadnega materiala. Nesting je najbolj uporaben pri izdelavi kuhinjskih front, omar, stopnic, notranje opreme za vozila in plovila, posameznih delov za glasbila... Ko govorimo o avtomatizaciji v povezavi z visoko produktivnostjo, ne moremo mimo avtomatskih horizontalnih žag Gabbiani Galaxy. Na Ligni 2015 je bila prvič predstavljena z novim vozom Hitronic. Horizontalna žaga z novim vozom v kombinaciji z avtomatskimi transportnimi in nakladalnimi sistemi Mahros Flexstore el ponuja popolnoma povezljivo linijo razreza in inteligentega sistema za skladiščenje. Proizvajalci so rešitev zasnovali s ciljem popolne avtomatizacije celotnega procesa.

Tako postavljen proizvodni sistem omogoča predsem proizvodnjam z maloserijskimi naročili in zelo različnimi obdelovanci veliko fleksibilnost in produktivnost. Na sejmu je med visoko   produktivnimi stroji izstopal tudi Morbidellijev Powerflex S, ki je primeren tako za maloserijsko kot serijsko proizvodnjo. Sam način proizvodnje (iz maloserijske v serijsko in obratno) pa je glede na potrebe mogoče spremeniti in nastaviti v pičlih 20 sekundah. Še lepše pa je, da je na stroju mogoče uporabiti do 380 svedrov hkrati, saj stroj deluje v tehnologiji RA.OX. Če pa bi želeli še posebej fleksibilen stroj, ki je cenovno dostopen za vsako vrsto proizvodnje, od manjših delavnic do industrije, vam predstavljamo Morbidelli Uniflex HP. Sicer se ne more posebej pohvaliti z izjemno produktivnostjo, ga pa toliko bolj odlikuje prilagodljivost. Gre za je pretočni CNC stroj za vrtanje, rezkanje, vstavljanje okovij in zabijanje moznikov, ki po zaslugi tehnologije RA.OX in zmogljive vrtalke omogoča uporabo do 135 svedrov istočasno.

Njegova prednost pa je tudi 8-krat večja zmogljivost kot jo premore klasični CNC stroj. Ta stroj je že postal pravi prodajni hit. Na Ligni 2015 smo odkrili še enega zanimivega orjaka – to je novi Morbidelli Cyflex HP, pretočni vrtalni stroj. Uporablja se ga lahko kot dodatek h klasičnemu CNC stroju, ali pa kot samostojni stroj za vrtanje in rezkanje. Ponaša se z dvojnimi kleščami, kar pomeni ničelni čas zamenjave tipa obdelave ter izredno natančnost obdelave. Tu pa je še povečana zmogljivost vrtanja z uporabo tehnologije RO.AX! Morbidelli Uniflex HP PRO VIEWER Software MAHROS FLEXSTORE EL Morbidelli POWERFLEX 6 Za korak proti optimizaciji in avtomatizaciji proizvodnih procesocov vam bo v pomoč tudi vrhunska programska oprema XILOG MAESTRO, ki je plod lastne razvojne ekipe SCM Group.

                                                 

Različice Maestro 3D, Maestro WD, Maestro Pro View, Maestro APPS, Maestro MSL-Connector so najnovejše inovativne rešitve za upravljanje, načrtovanje, spremljanje, optimiziranje vseh proizvodnih procesov ter posameznih parametrov. Veliko pozornosti je pritegnila simulacija programske opreme Maestro Pro Viewer, ki omogoči vpogled in preverjanje vsake podrobnosti proizvodnega cikla, s čimer lahko odpravite kakršno koli možnost napak ali trčenja, izračunate čas posameznega cikla in stroške proizvodnje.

Omembe vredna je tudi nova verzija programa Ottimo CUT-a, ki se ponaša z vrhunsko zmogljivostjo optimiranja. To so dosegli s pomočjo zmogljivega algoritma, ki so ga razvili v sodelovanju z najbolj priznano italijansko univerzo za matematiko in fiziko. Nova verzija tako omogoča do 20-krat hitrejše izračune za zelo kompleksne krojne liste in tudi do polovico zmanjšan odpadek materiala. Z inovativnimi rešitvami pa je Ligna 2015 postregla tudi v segmentu obdelave robov. Tu je zagotovo očarala osvežena linija produktov Stefani Solution skupine SCM. V posebni sobi, skriti pred očmi javnosti, so razkrili novo generacijo delovnih agregatov, ki bodo uporabnikom pomagali dosegati optimalne rezultate – tako z vidika estetike, fukcionalnosti kot produktivnosti za vse vrste materialov, dimenzij, načina obdelave. Stroj za zaokroževanje Round 4 omogoča vrhunsko obdelavo pri pomiku 35 metrov v minuti.

Predstavili pa so tudi novo generacijo kopirnih kolutov TwinFeeler, avtomatsko enoto NestingLock in novost na rondomatu z dvema motorjema MultiEdge...

Stefani (SCM Group) je tudi edini proizvajalec na trgu, ki na enem stroju lahko ponudi 5 različnih tehnologij lepljenja (PU, EVA, LASER, SLIMLINE, PU BOX L, AIR FUSION). Z novo serijo Solution XD so se cenovno približali tudi manjšim proizvajalcem, ki se spogledujejo z industrijsko kakovostjo in fleksibilnostjo stroja za zahtevnejše tehnološke procese v maloserijski proizvodnji. Lepljenje vedno bolj akualnega laserskega traku je bilo predstavljeno s pomočjo sistema AIR FUSION, ki ga omogočata robni lepilki OLIMPIC K360 in K560, skupine SCM. Slednji sta se na sejmu izkazali kot prodajni uspešnici rdeče linije robnih lepilk. Veliko presenečje je bil za nameček tudi sistem MULTIEDGE na stroju K560, ki s ponujeno možnostjo preproste obdelave različnih radijev na stroju nižjega cenovnega razreda predstavlja veliko razkošje za uporabnika.

OLIMPIC K560 SCM ACCORD WD PU enota NORAS ON PUR Nova generacija delovnih agregatov Stefani PU, SLIMLINE, LASER ... 7 SCM pa je blestel tudi v segmentu izdelave stavbnega pohištva (okna, vrata), ko je predstavil zanimivo, po velikosti manjšo, linijo strojev, kot je 4-stranka SCM Superset NT, CNC stroj SCM ACCORD WD, kontaktna brusilka SCM Sandya 900 in avtomatska stiskalnica za vstavljanje okovja CPC PAO 2000, ki ima zmogljivost vstavljanja približno 40 oken na dan. Ustaviti pa se moramo še pri eni zanimivi rešitvi – pri novi kontaktni brusilki DMC SYSTEM T5.

               

Ta stroj vam namreč lahko pomaga ustvariti številne sodobne in priljubljene učinke, kot so učinek grobo žaganih površin, učinek ročnega skobljanja, rustikalni učinek, vse vrste brušenja gladkih površin. Vse na enem stroju! Na stroj DMC System T5 lahko vgradite tudi do 10 agregatov po vaši izbiri: na primer tračno žago, skobeljno glavo, brusne valje, strukturno ščetko, pritisno brusno letev, prečne brusne trakove in podobno. Navdušili pa sta tudi predstavljena lakirna linija Superfici z UV LED tehnologijo in kontakna brusilka DMC System 5, za brušenje visokega sijaja. Že dobro poznani 6-osni CNC za ostrešje ROUTECH OIKOS je bil predstavljen z novim programskim vmesnikom Quick LINK v.2 za 3D obdelavo. Kot smo lahko v živo videli na letošnji Ligni, v skupini SCM Group ne počivajo, temveč si intenzivno prizadevajo ostati korak pred časom in proizvajalcem lesenih izdelkov ponuditi rešitve, ki bodo tudi njim pomagale prehiteti konkurenco. Njihovi številni sklenjeni posli na sejmu so najboljši pokazatelj, da je skupina SCM Group na pravi poti.

Najboljšo pot za naše stranke pa nenehno iščemo tudi v Lestroju. Že nekaj let namreč med manjšimi proizvajalci zaznavamo trend vse večje opremljenosti s strojno opremo in s tem njihovo naraščajočo prožnost na trgu. Za večjo fleksibilnost svoje strojne opreme pa si prizadevajo tudi večji proizvajalci, ki so se primorani prilagajati novim smernicam na trgu ter neizbežni avtomatizaciji proizvodnih procesov. Letošnji dogodki na sejmu Ligna 2015 so nam torej dodatno potrdili, da je lesna panoga globalno zopet v porastu. Zato je naše poslanstvo še okrepljeno in smo še bolj trdno odločeni, da z optimalno mehanizacijo pomagamo slovenskim proizvajalcem zajahati mednarodno ekspanzijo in postati del zgodbe o uspehu.

                     

Objavite komentar
Objavite odgovor
Prosimo prijavite se za oddajo komentarja.

Nastavitve

Menu