DVOSTRANSKI SKOBELJNI STROJI GOODTEK GT -

DVOSTRANSKI SKOBELJNI STROJI GOODTEK GT

Objavljeno v5 let pred

Dvostranski skobeljni stroji Goodtek GT

Dvostranski ravnalniki so zasnovani za dvostransko skobljanje lesenih elementov in lesnih materialov. Sestavljen je iz dveh delov: planerja, ki obdeluje element spodaj, in gornje glave, ki obdeluje element od zgoraj, medtem ko vzdržuje potrebno debelino. Ti planerji se uporabljajo v vseh lesno predelovalnih obratih in v malih obrtnih delavnicah. Vsak uporabljen dvostranski skobeljnik je zasnovan v skladu s svojim namenom in cilji.

Uporabna namembnost stroja se kaže predvsem v funkciji predskobljanja elementov za kasnejše širinsko lepljenje. Zaradi optimalne izdelave stolov in obdelave zadnjih nog, ki niso ravne in jih ni mogoče skobljati z drugim strojem, so uporabniki predvsem izdelovalci stolov. Veliko uporabnikov za širinsko spajanje uporablja dvostranski skobeljnik za dvostransko paralelno skobljanje, nato pa s posebno enolistno žago (Diehl) razrežejo elemente in pri tem že naredijo lepilni spoj.

Stroj je izredno uporaben v obratih, kjer se izdelujejo lepljene plošče, saj v enkratnem prehodu lahko poravnamo spodnjo ter zgornjo stran. Širine skobeljnikov pa so lahko od 400 do 1020 mm.

Za različne uporabe obstajajo različni modeli:

Model GT 400S (stroj namenjen skobljanju kratkih kosov - 100 mm ter lamel)

Specialni model za skobljanje izredno majhnih obdelovancev dolžine od 100 mm naprej. Bistvo same tehnologije obdelave je spodnja glava, ki je pod kotom - s tem se zmanjša najmanjša dolžina obdelovanca na 100 mm - ter posebno oblikovana veriga z zgornje strani za pogon obdelovanca.

                                                

Za kratke obdelovance je lahko v pomoč tudi vhodna transportna tapeta.

Stroj je uporaben za skobljanje kratkih kosov, katerih ne morete skobljati z nobenim drugim strojem, ali pa za skobljanje lamel.

Model GT 400B ter GT 610 AD (modeli za skobljanje mehkih drevesnih vrst z ravnimi noži)

Za ta namen sta najbolj uporabna modela GT 400 B, model s 400 mm delovne širine ter s 4 noži normalnih dimenzij (dimenzije noža 400 x 30 x 3 mm) ter industrijski model GT 610 AD, enako s 4 ravnimi noži vendar z močnejšim vpetjem noža. Debelina noža je kar 6,35 mm, tako da je celoten nož dimenzij 610 x 38 x 6,35 mm.

Ta model se uporablja predvsem v konstrukcijske namene, in sicer za izdelavo lepljencev in podobnih elementov, za predskobljanje mehkega lesa ter za paralelno dvostransko skobljanje elementov za nadaljnjo obdelavo. Omenjena fotografija je iz delavnice pri stranki Tesarstvo Mehlin d.o.o. iz Škofljice, ki je tudi naš prvi kupec tega modela.

Model GT 635 ARD ter GT 760 ARD – Modela z večjo delovno širino ter standardno spiralno glavo

Ta dva modela sta primerna za skobljanje listavcev - bukve, hrasta, predvsem bolj trdega lesa. Teža stroja je preko 3000 kg, bistvo modela pa je spiralna skobeljna glava premera 126 mm ter v vsaki glavi 312 rezil dimenzije 15 x 15 x 2,5 mm.

                                       

Uporabniki omenjenega stroja so predvsem izdelovalci plošč – do omenjene širine ter predelovalci elementov v plošče. Najprej se vsi elementi paralelno skobljajo, nato z enolistno žago razrežejo (Diehl - AC Bratstvo), da se dobi lepilni spoj in ponovno širinsko zlepijo v ploščo. Uporabnost stroja se izkaže tudi pri izdelavi lamel, saj lahko posušeno lamelo debeline 5,5 mm brez težave dvostransko skobljamo na debelino 4,5 mm in pri tem ne bomo razbili lesa pri grči.

Model HS 635 ARD – High speed

Model z spiralno glavo ter močnejšo konstrukcijo in močnejšimi motorji. Spodnja glava z močjo 20 hp ter zgornja glava z močjo 25 hp (možnost tudi močnejših motorjev). Stroj je namenjen predvsem hitrim pomikom -  do 40 m/min.

Model GTM -1020 W - za skobljanje elementov do 1020 mm širine

Model je namenjen predvsem dvostranskemu skobljanju plošč ter tramov. Odlikuje ga robustnost 7000 kg ter močni motorji 30 in 40 hp (opc. 40 in 50 hp).

Objavite komentar
Objavite odgovor
Prosimo prijavite se za oddajo komentarja.

Nastavitve

Menu